14 oct. 2010

Indiferenţă

Toţi putem iubi atunci când ni se răspunde tot cu dragoste. Situaţia opusă ne cere să depunem efort şi ne ambiţionăm să credem că indiferenţa poate fi îmblânzită, poate fi controlată. Uneori pretindem a fi ceea ce credem că şi-ar dori acea persoană, alteori ne oferim cu sinceritate, gândindu-ne că e imposibil să nu existe o calitatea de-a noastră care să nu placă.

Ne pierdem în gesturi rebele, fără să ne dăm seama că de cele mai multe ori lucrurile mărunte, făcute cu sinceritate, au cel mai frumos efect. Poate că atunci când noi înţelegem că indiferenţa este triumfătoare în cele mai multe cazuri, persoana respectivă va simţi lipsa acelor lucruri aparent banale, dar care au adus un zâmbet frumos. Poate că acesta este cel mai natural mod in care lucrurile se pot schimba în favoarea noastră.

Indiferent de ce turnură iau lucrurile, de multe ori nu ne dăm seama că suntem în primul rând indiferenţi fată de noi. De ce spun asta? Pentru că de multe ori uitam să ne mai întrebăm ce am învăţat din acea experienţă şi ce am apreciat cu adevărat la acea persoană, lăsând deoparte satisfacţia pe care am fi simţit-o dacă lucrurile ieşeau aşa cum ne propusesem. Apoi, refuzăm să vedem că cele mai frumoase trăiri le avem fără să fie nevoie de influenţa noastră. Astfel, încă de la început, se dă o întrecere între indiferenţa faţă de noi şi indiferenţa unei persoane, indiferentă care uneori este doar mascată pentru a avea timp să afle ce şi cum despre cealaltă persoană.

Nu mereu ne îndrăgostim nebuneşte şi nu mereu ni se răspunde la fel, dar poate că dacă mai întâi am îmblanzi indiferenţa noastră, startul care părea eşuat, ar putea fi în favoarea noastră.

19 comentarii:

  1. tu de ceva timp încoace scrii cum gândesc eu:-?? sau...cum simt eu:(

    RăspundețiȘtergere
  2. @Camelia: Hmmm..interesant :P Cred ca vantul aduce gandurile de la Galati la Bucuresti si invers :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe undeva am senzatia ca anumite lucruri sunt universal valabile, deci telepatia e de fapt o trezire comuna.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cerbulvechi: De acord :) In plus de multe ori ne regasim in trairile celor apropiati, doar ca in acel moment avem o alta perspectiva asupra lucrurilor decat atunci cand noi am simtit la fel.

    RăspundețiȘtergere
  5. cred că da; sper să nu-ţi aducă şi starea mea, că nu e de bine:)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Camelia: In cazul acesta, sper sa-ti aduca un zambet de la mine si sa reuseasca sa te binedispuna :)

    RăspundețiȘtergere
  7. :-? o fi valabil si pentru mine? :D
    :))

    "Ne pierdem în gesturi rebele, fără să ne dăm seama că de cele mai multe ori lucrurile mărunte, făcute cu sinceritate, au cel mai frumos efect. Poate că atunci când noi înţelegem că indiferenţa este triumfătoare în cele mai multe cazuri, ........ Poate că acesta este cel mai natural mod in care lucrurile se pot schimba în favoarea noastră."

    Daca imi dai voie am sa te contrazic.:))
    in primul rand nu cred ca e indiferenta fata de noi. Daca la un moment dat nu mai fac acele lucruri marunte si sincere... poate se intampla pentru ca nu imi mai permite persoana respectiva sa fac asta.

    nu uitam sa ne intrebam daca am invatat ceva din acea experienta. Indiferenta este(de cele mai multe ori) rezultatul experientei respective.
    Nu uitam ce am apreciat la acea persoana, ci incetam sa ne mai facem rau.

    "Apoi, refuzăm să vedem că cele mai frumoase trăiri le avem fără să fie nevoie de influenţa noastră."

    normal ca nu avem nevoie de influenta noastra,pentru trairile frumoase. EX:
    ca sa fiu in al 9-lea cer(trairi frumoase) e nevoie de influenta persoanei x(adica persoana despre care zici tu.. "persoana respectivă va simţi lipsa acelor lucruri aparent banale, dar care au adus un zâmbet frumos" ).
    e si normal ca cand ies de sub influenta acestei persoane( adica persoana x imi da de inteles ca ce fac eu e inutil.. si fara rost)si sunt refuzat intra in functiune "indiferenta".Adica cel putin incerc ...sa par indiferent.

    Nu e scris nicaieri ca persoana x duce lipsa acelor lucruri marunte si sincere! mie cel putin nu mi-a spus. Si chiar daca as sti ca le duce lipsa, nu as putea face nimic... pentru ca nu imi da ocazia.
    iar in cazul asta eu devin vinovatul "de indiferenta". deci nu sunt de acord.
    Cand iubesti o persoana ,nu o faci neaaparat pentru ca te gandesti la ce va fi....daca o sa reusesti. O iubesti pentru ca o iubesti,pentru ca nu poti controla anumite sentimente.
    Cand iubesti o persoana care nu te iubeste, ar fi inutil sa continui cu lucruri marunte,si surprize.... pentru ca devine o insistenta care face mai mult rau decat bine in acea situatie.Atunci indiferenta pare sa fie ultima solutie :)) Asa el nu sufera degeaba, si nici ea nu se simte "vinovata".
    dar oricum... asta nu mai conteaza

    poate ca ar trebui sa continui cu lucrurile marunte si sincere... dar ce pacat ca nu imi da voie

    Apropo... cred ca indiferenta asta e buna la ceva pana la urma :)))
    Te face sa intelegi cum e sa fii indiferent :)) stiu cum e, am invatat lectia :D
    te face sa apreciezi multe lucruri

    Interesanta postare...dar cred ca e referitoare doar la un tip de persoane..si nu poate fi folosita in general.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Black Angel: Da, intr-adevar, nu trebuie generalizata. Nu stiu daca ti se potriveste si tie, doar am incercat sa descriu un tipar pe care l-am tot intalnit ;)

    Prin influenta noastra...ma gandeam ca atat fata de noi, cat si fata de alte persoane, de multe ori exageram, fortam nota, pentru a demonstra ceva. Avem impresia ca am creat un moment frumos, dar cu siguranta ar fi iesit mai bine daca asteptam sa vina de la sine.

    Cat despre lucrurile marunte si sincere..Hmmm, unde ar mai fi farmecul, daca (asa cum spui) o persoana ti-ar arata exact de ce are nevoie si tu i-ai pune totul pe tava? Unde ar disparea atunci inventivitatea si ce s-ar intampla cu zambetele pe care le avem cand suntem surprinsi frumos.

    Eu cred ca suntem in primul rand indiferenti fata de noi, din foarte multe puncte de vedere. Daca ne-am analiza mai bine si ne-am cunoaste exact cum suntem si nu doar asa cum vrem sa credem ca suntem, poate am avea o alta perspectiva asupra multor lucruri :D

    RăspundețiȘtergere
  9. ahaa... tiparul asta:)) deci se poate generaliza.... atata timp cat il intalnesti asa des ;)
    Din punctul meu de vedere... nu cred ca am fortat nota, si nu am vrut sa demonstrez nimic :)) NU am incercat sa creez momente frumoase( pentru ca ma cunosc destul de bine incat stiu ca nu am nici cea mai mica idee;de ce anume trebuie sa fac pentru a crea un moment frumos)E improbabil sa fi facut o greseala de genul asta :)) Iar daca cumva am facut fara sa imi dau seama.... as prefera sa mi se spuna(avand in vedere ca sinceritatea e apreciata) ;nu de alta, dar data viitoare(daca mai exista o "data viitoare") as vrea sa stiu ce trebuie si NU trebuie sa fac :D As vrea sa evit greselile facute :))

    "Cat despre lucrurile marunte si sincere..Hmmm, unde ar mai fi farmecul, daca (asa cum spui) o persoana ti-ar arata exact de ce are nevoie si tu i-ai pune totul pe tava? Unde ar disparea atunci inventivitatea si ce s-ar intampla cu zambetele pe care le avem cand suntem surprinsi frumos."

    pai in momentul in care persoana respectiva nu ma mai baga in seama.... e clar ca nu are nevoie de inventivitate si chestii aducatoare de zambete..... cel putin nu din partea mea :)). Deci ce altceva pot sa fac decat sa fiu indiferent??

    "Daca ne-am analiza mai bine si ne-am cunoaste exact cum suntem si nu doar asa cum vrem sa credem ca suntem, poate am avea o alta perspectiva asupra multor lucruri"

    no vezi asta e un discurs dificil de facut :))
    ai dreptate; ar trebui sa va analizati mai bine :))cei care aveti o parere prea buna despre voi. pentru ca nu a asa cum credeti.

    Imi cunosc limitele. stiu ce pot si nupot face.stiu ce iubesc si ce imi place. si nimic nu imi poate schimba ideile. stiu ce si cat merit, si nu vreau mai multimi cunosc fricile si visele. deci ma cunosc destul de bine incat sa vad lucrurile diferit de voi :))
    ex:
    daca as zice... eu pot multe, merit ce e mai bun, vreau mai mult pentru ca merit, is frumos,is destept etc... ar fi o problema. Pentru ca nu m-as multumi cu putin, as vrea mult si bun, as zice.... "nu pot sa ies cu persoana x pentru ca nu este ca mine, e mai saraca, e mai urata.... si eu vreau una frumoasa pentru ca merit" .. etc.
    In schimb mi se intampla pe dos :)) nu am eu fata pentru un anumit tip de persoane. imi cunosc limitele negative si pozitive; niciodata nu ma supravalut mai mult decat sunt in realitate, si nu imi fac "standarde" (cum e la moda)

    Din punctul asta de vedere cred ca sunt un extraterestru pe langa voi... si e greu de inteles. :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Black Angel: Uneori trebuie sa mai citim printre randuri sau sa invatam sa intelegem tacerea sau putinele gesturi ale unei persoane, fara sa fie nevoie de prea multe cuvinte :D

    RăspundețiȘtergere
  11. ... da, dar mai e ceva!
    Uiti ca nu toti sunt experti in asa ceva. In plus ea imi zicea ca e foarte importanta sinceritatea ... si ca o sa imi zica direct.. daca ceva nu ii convine, sau daca are ceva de spus. totusi eu nu inteleg de ce evita. Cu siguranta "tacerea ei" inseamna ca ceva nu ii convine Oare asa este? Si daca e asa, de ce nu face cum mi-a spus? de ce nu e sincera?
    "uitam să ne mai întrebăm ce am învăţat din acea experienţă şi ce am apreciat cu adevărat la acea persoană,"

    pai poate eu am apreciat sinceritatea acelei persoane( care spunea ca apreciaza sinceritatea mea) ....doar ca de multe ori,te face sa ai dubii :)))
    Tot din acest motiv inteleg ca nu pot fi nici amic cu aceasta persoana, pentru ca nu e deloc comunicare(din partea ei... si se stie ca fara comunicare nu exista nimic), si pare sa fie si lipsa de sinceritate(sau incredere) chiar daca dispare acel sentiment cu sens unic...

    in doua cuvinte... se chiama "indiferenta"

    "Uneori trebuie sa mai citim printre randuri sau sa invatam sa intelegem tacerea sau putinele gesturi ale unei persoane, fara sa fie nevoie de prea multe cuvinte"

    cred ca ar trebui modificata fraza cu :
    Uneori trebuie sa mai citim printre randuri sau sa invatam sa intelegem "INDIFERENTA" unei persoane, fara sa fie nevoie de prea multe cuvinte

    Am dreptate sau nu?? hai recunoaste :D
    sau sa o zic ca la Roma... da-i lui Cezar ce-i al lui Cezar ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. .... am uitat sa zic
    e adevarat ca indiferenta doare :(

    RăspundețiȘtergere
  13. @Black Angel: Indiferenta- asa cum am scris uneori apelam la ea pentru a avea timp sa cunoastem mai bine; alteori exista de la inceput, iar alteori intervine pe parcurs ;)

    Da..indiferenta doare, dar nu trebuie sa facem o tragedie din asta sau sa ne plangem sau sa-i gasim 15.000 de defecte persoanei pe care pana atunci o apreciam.

    Nu stiu daca ai dreptate...Cert este ca drumul spre indiferenta devine mai scurt atunci cand cautam orice prilej pentru a afla raspunsuri si persoana in cauza are senzatia de presiune. Dar, inca o data, repet..nu generalizez, asta e doar un exemplu :-D

    RăspundețiȘtergere
  14. "Da..indiferenta doare, dar nu trebuie sa facem o tragedie din asta sau sa ne plangem sau sa-i gasim 15.000 de defecte persoanei pe care pana atunci o apreciam."

    nu fac o tragedie,si nu ii caut defecte. vreau doar sa stiu de ce!
    as vrea sa te vad pe tine..... ce ai face daca de maine o persoana pe care o apreciai si tineai la ea cu adevarat.... incepe sa iti arate acel tip de indiferenta! ce faci? nu te intrebi de ce?nu ai vrea sa stii motivul? nu ai vrea sa stii ce "tip" de indiferenta e?

    Am inteles ultima parte ...
    totusi in persoana respectiva apreciez sinceritatea. sper ca nu m-am inselat :(

    RăspundețiȘtergere
  15. Din nou, un articol care mi-a mers la inima si pentru care iti multumesc.

    "lucrurile mărunte, făcute cu sinceritate, au cel mai frumos efect". Asa este. Adevarul sta in lucrurile marunte, pentru ca in general p-astea nu se chinuie nimeni sa le teatralizeze. Si de atatea ori mi s-a intamplat sa ma indragostesc de un gest considerat nesemnificativ ...

    "dacă mai întâi am îmblanzi indiferenţa noastră". Din nou corect. Imi aminteste de o scena din filmul "Ultimul samurai", care defineste o anumita mentalitate de care ma simt atras: "Floarea de cires perfecta. Daca stai toata viata sa o contemplezi, n-ar fi o viata pierduta in zadar".

    RăspundețiȘtergere
  16. @Black Angel: Ba da..as vrea sa aflu ce este si de ce :) Doar ca uneori nu trebuie sa spui totul, iei o decizie care poate te priveste doar pe tine fara sa insemne ca te-a deranjat ceva la cealalta persoana. Alteori, sunt lucruri pe care nu se cade sa le spunem pentru a crea complexe..Depinde de caz :D

    RăspundețiȘtergere
  17. @Dragos: Multumesc mult pentru apreciere si pentru aceasta explicatie interesanta:)

    Si eu am patit acelasi lucru :) De la lucruri marunte porneste un tumult de zambete si trairi din ce in ce mai intense.

    Interesanta mentalitatea din "Ultimul Samurai". O sa ma gandesc la semnificatia ei :)

    RăspundețiȘtergere