Poate că de fiinţa care ne este cea mai dragă ne temem cel mai mult. Ne temem să nu o dezamăgim, ne temem să încetăm să o surprindem, ne temem să nu alunecăm spre indiferenţă, monotonie, zâmbete cenuşii. Treptat începem să ne simţim mult mai provocaţi, chiar mai mult decât atunci când lucrurile au prins contur. Apoi e suficient un moment de nesiguranţa pentru ca să fim în competiţie cu noi, pentru a încerca să aducem lucrurile spre acel făgaş dulce, în care nu-şi au loc gândurile, grijile, supoziţiile.
Aparent, este destul de simplu şi amuzant să încercăm să reinventăm relaţia. Doar că de multe ori lucrurile simple sunt cele mai complicate şi termenii ecuţiei iniţiale se multiplică. Astfel, pe lângă nesiguranţa îşi face loc şi gelozia, care este doar o formă a imaginaţiei terorizate, imaginaţie care transformă în certitudine cea mai mică bănuială. Apoi jocul devine din ce în ce mai complicat şi cu greu putem fi convinşi că aceste gânduri nu-şi au rostul şi din cei care încercau să reinventeze relaţia devenim cei care trebuie recuceriţi pentru a continua relaţia, cel putin la nivelul iniţial.
Ce părere aveţi despre gelozie? Aţi pierdut o relaţie din cauza geloziei?
Gelozia este o iubire mutata din locul ei firesc. Pentru ca gelozia inseamna egoism, nesiguranta. Iti doresti ca fiinta pe care se presupune ca o iubesti sa se concentreze exclusiv asupra ta. Adica vrei binele tau, nu al ei. Iar nesiguranta pleaca de la faptul ca stii ca vei pierde "partida" cu un iluzoriu contracandidat.
RăspundețiȘtergereNu-mi amintesc sa fi pierdut o relatie din cauza geloziei. Motivele pentru care am pierdut relatii erau mult mai profesioniste: nu voia sa se lase de fumat, nu aprecia filmele cu Steven Seagal, nu-i placeau poeziile lui Paunescu. Dupa cum vezi, aveam alte criterii....
@Dragos: Interesante motive :P Cred ca inainte de a ajunge la gelozie, trebuie sa invatam sa acceptam unele compromisuri. Dupa ce reusim acest lucru, cred ca acea exclusivitate de care spui pare mai indreptatita :)
RăspundețiȘtergere@ Alexandra, personal as prefera o intelegere in loc de compromis. Compromisul are o conotatie negativa, pare ca trebuie sa renunti la ceva in ciuda vointei tale. Prin intelegere insa iti pui in armonie vointa cu actiunea.
RăspundețiȘtergereParerea mea este ca o relatie in care se fac intelegeri in loc de compromisuri e mai frumoasa (ca sa folosesc "dictionarul" tau :-) ).
@Dragos: Da, ai dreptate..intotdeauna intelegerea e mai frumoasa si pe ea trebuie sa o pretuim :)
RăspundețiȘtergeree o prostie .... mare de tot; giganta. Asta se intampla cand lipseste sinceritatea.
RăspundețiȘtergere@Black Angel: Cred ca uneori poate fi si asta o cauza ;) :)
RăspundețiȘtergerenu uneori... ci intotdeauna.
RăspundețiȘtergereoricum... jocurile sunt complicate cat vrem noi sa fie
@Black Angel: Corect..jocul nu poate continua impotriva vointei noastre :D
RăspundețiȘtergere