20 sept. 2010

Reuşită, Refuz şi Resemnare

Dacă în marketing există cei 4P (Produs, Preţ, Promovare, Plasament), în negociere cei 3C ( capacitate, credibilitate şi comunicare), de ce nu ne-am ghida pe termen lung după cei 3R: Reuşită, Refuz şi Resemnare.

Ne place să reuşim, ne întăreşte încrederea pe care o avem în noi. Gustul dulce al victoriei ne face să vrem mai mult, să ne stabilim noi ambiţii şi să încercăm să reuşim şi în îndeplinirea acestora.

Doar că nu întotdeauna putem avea chiar totul. Dacă am avea totul, ce s-ar întampla cu competitivitatea, cu determinarea de a ne reinventa de fiecare dată când lucrurile nu ies chiar aşa cum ne aşteptăm? Pierdem sau suntem refuzaţi, dar chiar şi în astfel de situaţii rămâne un zâmbet pentru că am încercat, pentru că am avut curaj să exteriorizăm acea dorinţă.

Reusită sau Refuz...Ambele par foarte bine definite. Totuşi, provocarea cea mai mare rămâne Resemnarea. De cele mai multe ori pare departe şi nu avem răbdare să o cunoaştem. Fie devenim prizonieri ai Refuzului şi nu vrem să acceptăm, fie ne plafonăm şi afirmăm că nimic nu poate înlocui ceea ce ni s-a refuzat. Totuşi...nu trebuie să renunţăm să îndeplinim această provocare şi să ne resemnăm, pentru că doar aşa putem să redescoperim Reuşita şi Refuzul.

8 comentarii:

  1. Eu cred ca resemnarea inainte de refuz e mai buna :)) ; adica asta practic eu :)) Iar daca reusesc dupa resemnare, atunci e si mai bine :D

    RăspundețiȘtergere
  2. @Black Angel: E o solutie si asta :P :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Celebri 3 "Re" din ziua de azi. Ziua de ieri avea si ea 3 "Re": reutilizare si inca doua.

    Cui nu-i place sa reuseasca? Doar poetilor, ca in caz de reusita nu mai au despre ce sa se tânguie in poezii....Iar victoriile aduc victorii. Everybody loves a winner.

    Nu stiu....din punctul meu de vedere "resemnarea" are conotatii cam negative....as prefera sa cred am putea transforma "resemnarea" in "acceptare". Cuprinde si "acceptare" un "re", la umra urmei....

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dragos: Frumos spus: "Everybody loves a winner." :)

    Multumesc pentru aceasta completare interesanta referitoare la acceptare :) Cred ca acceptarea apare dupa ce ne resemnam, dupa ce ne stabilim noi teluti, dupa ce nu ne mai simtim prinsi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Alexandra, cred ca prin resemnare te recunosti invins de viata...desigur, dai vina pe arbitru, dar tot invins ramâi. Prin acceptare...iti asumi esecul si inveti din el.

    Cineva care accepta situatia are mari sanse sa ajunga invingator. Un resemnat....niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dragos: :):):) Frumos si intelept ceea ce spui :) Cred ca asta conteaza cel mai mult, sa invatam ceva astfel incat data viitoare sa ocolim esecul.

    RăspundețiȘtergere
  7. De-a lungul timpului am experimentat si reusita si refuzul. A venit vremea resemnarii...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Nice: Iti doresc sa reusesti sa ajungi la resemnnare :)

    RăspundețiȘtergere