18 sept. 2010

Nu pot sau nu vreau?

Nu pot sau nu vreau? Intotdeauna am fost de părere că există doar nu vreau şi adeseori m-am contrazis din această cauză. Pentru mine nu pot nu are sens, este doar o scuză care te lasă să subînţelegi ceea ce vrei, fără să fie nevoie de alte lămuriri. Ca şi când spunem nu pot, dar practic este nu vreau..

Mi se pare simplu..Aproape întotdeauna putem face ceea ce vrem, de la cel mai banal lucru până la cel mai complicat. Mai mult, în unele cazuri ne ambiţionăm să reuşim. Pe când nu vreau nu necesită explicaţii. Doar există, fie din comoditate, fie din niste motive interioare bine delimitate.

Bun..Am recapitulat cum văd aceste doua lucruri. Ei bine, de curând am fost surprinsă şi de noua variantă: “Vreau, dar nu pot”, care iar mi se pare o contradicţie. Nu ai cum să vrei, dar să nu poţi. Din contră, dacă vrei faci orice ca lucrurile să devină posibile.

Voi ce părere aveţi? Nu pot sau nu vreau? Care este mai plauzibil?

15 comentarii:

  1. de obicei sunt şi eu de acord cu faptul că, dacă vrei, poţi; da' sunt situaţii între situaţii...şi-n unele dintre ele poţi să vrei până-n pânzele albe, şi tot să nu poţi:(

    RăspundețiȘtergere
  2. @Camelia: Da, cred ca stiu despre ce fel de situatii spui si eu nu am reusit sa le inteleg pana acum :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca lamuriri necesita ambele: de ce nu pot? de ce nu vreau? Cred ca sunt unele lucruri pe care vrei sa le faci, dar nu poti...De exemplu, in situatia in care daca ai dori sa faci ceva ce ar fi ok pentru tine, dar ar fi neplacut pentru altii.. Atunci spui: Vreau, dar nu pot! Bineinteles ca sunt si situatii in care doar una dintre variante e corecta: ori poti, pentru ca vrei, si vrei, si poti, nu vrei, nu poti...:))La naiba, very complicated words:))

    RăspundețiȘtergere
  4. amandoua depind de starea de spirit :))
    :D vrei sa ma oftici?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici unul nu este mai plauzibil decât celălalt. Sunt situații în care pur și simplu nu se poate și sunt situații în care un om, din diferite motive, pur și simplu nu vrea. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Roxana: Funny jocul de cuvinte :)) :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Black Angel: :)) Poate ca as vrea sa te oftic, dar nu pot :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @Xuleasca: Asta cred si eu de cele mai multe ori :) Nu vrea, dar afirma ca nu poate :))

    RăspundețiȘtergere
  9. ba eu cred ca poti... deja ai gasit sistemul, dar esti hoata tu .... ;;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Uneori pot,dar nu vreau, dar de cele mai multe ori, vreau, dar nu pot. :(

    RăspundețiȘtergere
  11. @Nice: Ufff :( Ce bine ar fi daca de cele maui multe ori ar exista doar vreau si pot :)

    RăspundețiȘtergere
  12. nu pot pentru ca nu vreau si nu vreau pentru ca nu pot :)) sunt tot felul de situatii,uneori chiar nu poti sa faci un lucru,dar macar merita incercat;)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Dream: :)) Bine spui :) Macar daca am incercat, persoana careia ii spuneam: "vreau dar nu pot", ne va crede :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Depinde de context. Daca lumea din jur observa ca poti ceva, ulterior iti vin tot felul de sarcini si ... cereri. Si poate nu intotdeauna ai chef sa le indeplinesti. Alteori vrei cu tot dinadinsul, dar observi ca nu poti, ceea ce e cam trist.

    Era un serial in care tipul descrie cum a "sarit" el peste etapa pregatirii nuntii. De fapt n-avea chef sa participe si si-a indeplinit atât de prost sarcinile trasate initial de partenera incât aceasta a considerat ca bietul om ... nu poate si l-a lasat in plata Domnului. Ea s-a ocupat de pregatirea in totalitate a nuntii, in timp ce el s-a uitat in aceasta perioada de timp la televizor.

    E o chestiune de indârjire intru implinirea scopului propus. Daca crezi ca poti, ai dreptate. Daca ai impresia ca nu poti .. ai si atunci dreptate. Game over.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dragos: Interesanta intamplarea cu nunta :)

    Ai dreptate..noi decidem parcursul jocului: daca putem sau nu..Probabil ca de multe ori avem senzatia ca se asteapta prea mult de la noi si atunci mai bine alegem sa nu..

    RăspundețiȘtergere