28 sept. 2010

Limitele prieteniei..

Cred că cel mai firesc lucru pe care îl putem face atunci când ne place de o persoană este să încercăm să fim prieteni cu ea. Fie că ne simţim foarte bine în preajma ei, fie că ne place cum gândeşte, fie că avem multe lucruri în comun sau chiar păreri diferite constructive, treptat ajungem să îndrăgim acea persoană şi să avem încredere în ea.

Iniţial în orice prietenie există multe zâmbete, multe ore petrecute vorbind şi totul pare să meargă de minune. Dar ce facem în relaţiile de prietenie care se stabilesc între un EL şi o Ea? Este indicat să definim încă de la început termenii prieteniei şi să trasăm niste limite? Doar prieteni, prieteni cu posibilitatea de a se transforma în ceva mai mult sau…? Poate că pe moment nu ne gândim, dar întotdeauna există riscul ca din partea unuia să fie puţin mai mult. De aici apar unele aşteptari si uşor, uşor prietenia începe să fie lezată, indiferent de cât de strânsă şi frumoasă era. Persoana ne este simpatică, dar probabil că în termeni nedefiniţi este foarte uşor să interpretăm lucrurile aşa cum vrem şi să sperăm mai mult.

Ce facem când unul dintre prietenii apropiaţi se îndrăgosteşte de noi? Sau ce facem când noi ne îndrăgostim de un prieten bun? Ce alegem: prietenia sau sentimentele şi speranţa de a avea mai mult? Cum reuşim să salvăm prietenia? Dacă suntem puţin atraşi de acea persoană riscăm prietenia şi acordăm o şansă în altă direcţie sau doar încercăm să-l înţelegem pe celălat şi păstrăm limitele prieteniei?

21 de comentarii:

  1. da' de ce se presupune că nu poţi fi şi una şi alta? :-??

    RăspundețiȘtergere
  2. @Camelia: Da, poti fi si una si alta daca exista reciprocitate. Si daca relatia nu merge, oare nu pierdem si prietenia? Ma gandesc ca apoi ar fi ciudat...:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Din momentul în care se întâmplă asta şi nu există reciprocitate, prietenia deja e compromisă. Pentru mine amiciţia, prietenia şi iubirea sunt noţiuni diferite, de aceea cred că cel ce iubeşte va suferi, iar celălalt se va simţi prost pentru că nu-i poate corespunde... o relaţie de prietenie între ei ar fi aiurea în cazul acesta, cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Zenna: Cred ca ai dreptate :) Unul va face presiuni, celalalt va incerca sa salveze prietenia dar cel mai probabil o sa vorbeasca din ce in ce mai rar :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca se poate sa fii si una si alta, dar treaba asta e in functie de om... de cat s-a gresit... de capacitatea de a se ierta unul pe celalalt si nu in ultimul rand in functie de timpul acordat pentru cicatrizarea ranii. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Iulia: :) Da..probabil ca daca se ajunge la cicatrizare se mai poate reveni la prietenie. Pare destul e dificil si asa cum spui, depinde de fiecare :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum bine vezi... e mai bine cand taci. limitele ne sunt in minte. Asa am facut eu, m-am luat dupa altii, si am zis ca iubesc... iar rezultatul e chiar asta: "o sa vorbeasca din ce in ce mai rar"
    e adevarat; si ii dau dreptate unei persoane ce spunea"sa nu-i spui niciodata ce simti, cuvintele sunt inamicul tau "
    prefer sa sufar pentru ca nu zic decat sa regret dupa... pentru ca am zis.
    cand ai zis.... ai incheiat orice fel de raport ...
    parerea mea.
    Ma poti contrazice daca vrei, dar tre' sa si demonstrezi :D

    RăspundețiȘtergere
  8. @Black Angel: Hmmm, n-as stii cum sa demonstrez.:P Totusi, sunt de parere ca mai bine spui (chiar daca crezi ca nu exista sanse prea mari ca ceea ce vrei sa se implineasca). Macar stii ca ai incercat. Altfel cred ca ar aparea niste dorinte care s-ar transforma in frustrari, iar persoana cealalta nu are cum sa ghiceasca ce simti. Poate doar sa intuiasaca, dar nu intotdeauna se intampla asta :D

    RăspundețiȘtergere
  9. hmmm...clar depinde de fiecare persoană în parte. Da' mă gândesc eu aşa: dacă ai ajuns să ţii destul de mult la omul ăla, atunci îl poţi accepta şi doar ca prieten; altminteri, s-ar putea să mă întreb dacă ai ţinut cu adevărat la el:-??

    RăspundețiȘtergere
  10. "Totusi, sunt de parere ca mai bine spui (chiar daca crezi ca nu exista sanse prea mari ca ceea ce vrei sa se implineasca)"

    eu zic ca nu , atata timp cat risti prietenia e mai bine sa nu zici.
    Cum spuneam mai sus.... i-am zis, unei p....... :D ce simt; iar din acel moment am vorbit din ce in ce mai rar. Si nu e deloc o satisfactie faptul ca i-am zis ce simt; mai ales pentru ca stiam ca rezultatul urma sa fie negativ. Ce poate sa fie mai frustrant decat asta?

    "Poate doar sa intuiasaca, dar nu intotdeauna se intampla asta"
    in cazul meu, si daca ai intuit, si daca i-am spus.... rezultatul a fost acelasi :))
    Deci ce rost are? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Hmmmmm, greu! E o situatie tare neplacuta si cred ca nu exista un sfat universal, alegerile se fac in functie de caracter sau de situatie. Si eu cred ca lucrurile trebuie spuse si, impreuna cu persoana vizata, sa se gaseasca o solutie. Intrucât iti e si prietena, nu doar o aventura, ar putea sa inteleaga.

    Desi beatlesii ne anunta ca e mai bine sa ne tinem gura:

    http://www.youtube.com/watch?v=CKHA2AGbXtI

    Dar mai exista si varianta "hai s-o facem o data sa vedem cum e, ca o data nu se pune, dar dupa aia ne linistim si ramânem doar prieteni" :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Camelia: Buna dilmea aceasta :) Da normal asa ar fi, sa preferi sa-l ai ca prieten si sa-l pretuiesti :) Cred ca acestea ar fi cele mai fericite si simple solutii in cazul in care se intampla ceva de acest gen :D

    RăspundețiȘtergere
  13. @Black Angel: Nu stiu ce sa zic..:) Daca nu exiasta reciprocitate, cred ca ar trebui sa-ti dai seama ce fel de legatura vrei sa pastrezi cu persoana respectiva si sa incerci sa respecti ceea ce-ti propui :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ar trebui sa se vorbeasca despre asta, iar daca prietenia celor doi nu e matura, se va ajunga la vorbitul tot mai rar. Daca nu exista reciprocitate, iar cel care isi doreste mai mult deine insistent si "ranit" mereu, pot aparea fisuri in prietenie. Daca se discuta deschis si sincer, prietenia se poate pastra, ba chiar poate deveni si mai puternica... Depinde de caracter si de situatie, cum spunea si Dragos.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dragos: Foarte frumoasa melodia :)

    Imi place ideea ta de a ajunge la o solutie impreuna. Macar atunci suntem impacati ca am incercat, am exteriorizat si am fost sinceri, ceea ce poate doar sa evidentieze cat de puternica poate fi prietenia in unele cazuri :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Roxana: Hmmm...prietenie matura :) Cred ca se poate ajunge la asta, daca sentimentele intervin mai tarziu si atunci poate ajunge la o solutie echilibrata. Altfel, daca sentimentele exista de la inceputul prieteniei exista posibilitatea ca nerabdrarea sa ne impinga sa le exteriorizam inainte ca prietenia sa fii devenit matura. Intr-adevar, depinde de la caz la caz.

    RăspundețiȘtergere
  17. Chiar depinde de la caz la caz:) E posibil ca sentimentele sa exista inca de la inceput, dar sa existe acea dorinta de a clarifica lucrurile, astfel incat niciunul sa nu fie ranit. Tocmai asta e si ideea, ca acele sentimente sa fie exteriorizate, doar asa putandu-se vorbi de o prietenie sincera. "Esti prietenul meu, dar sunt foarte atrasa de tine, poate chiar te iubesc, dar ascund asta de tine, prietene drag, poate imi va trece sau poate te vei simti si tu asa." Nu cred, nu ma vad facand asta fata de un prieten. Si oricum, cred ca lucrurile astea se simt la un moment dat, iar atunci apare riscul de a-l pierde pe celalalt ca si prieten. Depinde :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Stii ce e ciudat? De obicei "simti" daca o persoana iti va dedicata pentru prietenie sau iubire. Cel putin din puncul meu de vedere. Cunosc persoane care aveau toate "ingredientele" pentru a deveni mai mult decât prietene si, cu toate astea, le-am pastrat doar ca prietene. Dar mi s-a intâmplat si sa ma insel. Si atunci n-a fost deloc dragut. Dar, dupa o perioada de suferinta neimpartasita, am reusit sa ma repun pe linia de plutire si sa gasesc in persoana respectiva doar prietenia pura.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Dragos: Da, nu am avut aceasta experienta dar din ceea ce spui cred ca se poate regasi prietenia de care spui :) Foarte frumos, probabil ca atunci devine o legatura mai stransa :)

    RăspundețiȘtergere
  20. =)) am scris un comentariu cat o postare... dar m-am gandit ca ar fi mai bine sa inchei aici seria de comentarii si sa postez la mine =))

    RăspundețiȘtergere
  21. @Black Angel: O sa te vizitez mai tarziu sa vad despre ce este vorba :D

    RăspundețiȘtergere