23 aug. 2010

Timpul pentru o schimbare...

Linia a fost trasă. Rezultatul: bilanţ negativ. Un zâmbet rătăcit, dar care încearcă să revină. Ceva din interior ne îndeamnă să repărăm lucrurile, să facem în aşa fel încât să fim multumiţi de noi, încât rezultatele viitoare să ne aducă mai multe satisfacţii. Uşor, uşor începem să ne schimbăm şi să realizăm ceea ce ne dorim. Rămâne un gând fugar însoţit de acel zâmbet care a revenit cu putere: puteam să trag linia mai demult, dar nu mai contează, mă bucur că am început să mă schimb. Astfel de schimbări cred că sunt posibile. Sunt schimbări sincere, schimbări apreciate de cei apropiaţi, schimbări care ne formează ca şi personalitate. Nu mai revenim la vechile trăsături, păstrăm linia şi încercăm să o îmbunataţim.

Cum rămâne cu schimbările survenite datorită presiunilor celor din jur? Fie că ni se reproşează, fie că pierdem pe cineva apropiat, fie ca ni se explică că poate ar fi cazul să avem o altă atitudine? Nu contează motivele sau defectele pentru care ni se cere această schimbare, să spunem că sunt doar lucruri care dau naştere la multe alte conflicte. Aceste schimbări sunt posibile, sunt de durată…sau sunt doar aparente? Schimbări ca nişte roluri pe care le jucăm doar pentru un sezon, iar cand suntem siguri că furtuna a trecut, revenim la noi…cei dintotdeauna. Căutăm ca schimbarea să ne fie afirmată, dar nu este o schimbare pe care o facem pentru noi.

Voi credeţi în schimbări? O persoană se poate schimba cu adevărat doar din proprie voinţă sau…?

14 comentarii:

  1. daca schimbarea cu pricina te incanta, da, e ok s-o realizezi; dar sa faci o schimbare doar "de ochii lumii" mi se pare ciudat.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Camelia: Sunt de aceeasi parere, sa fie doar pentru tine schimbarea respectiva :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, cred ca schimbarea poate veni din proprie vointa, atunci când energia vointei depaseste energia delasarii sau complacerii in "vechiul eu". De asemenea, daca putem repara ceva la noi, ceva care pare ca e stricat in ochii celor din jur, poate ca ar trebui s-o facem, daca parerea persoanelor respective conteaza pentru noi.

    Daca schimbarile sunt de durata sau doar aparente? Buna intrebare. Foarte buna intrebare....

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dragos: Intr-adevar, cu atat mai mult daca parerea acelor persoane conteaza, trebuie sa o facem. Cred ca e important sa credem in schimbare pentru ca aceasta sa fie cu succes si sa fie permanenta.

    Referitor la intrebare...In ultimii 2 ani am tot observat niste persoane care pareau schimbate, dar dupa o perioada de timp reveneau la vechile obiceiuri, ca si cand nimic din ce acumulasera in perioada de schimbare nu conta. Personal, nu cred ca astfel de schimbari pot fi de durata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un om nu se schimba cu adevarat niciodata. Pe moment se poate schimba, dar cand se plictiseste sa fie ceea ce vrem noi, rabufneste mult mai negativ.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dap eu cred in schimbari , dar nu-mi plac deloc :(

    RăspundețiȘtergere
  7. @Grapefruits: Interesant :) Deci pana la urma schimbarea este doar aparenta in cazurile in care este o schimbare fortata :D

    RăspundețiȘtergere
  8. @Waly: Hmmm...deci ar fi vorba de acomodare. Cred ca ne obisnuim mai usor daca este vorba de o schimbare pozitiva, apreciata si poate in timp ajungem sa nu o mai resimtim :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu cred ca oamenii se pot schimba cu adevarat, se pot modela insa in functie de interesele de moment...

    RăspundețiȘtergere
  10. Am putea compara cu o lectie din fizica. O schibare din interior e o schimbare plastica - te modelezi si asa ramâi. O schimbare din exterior e una elastica - atunci când forta externa dispare, redevii ce ai fost :-)

    Bineinteles ca lucrurile nu sunt chiar atât de simple, totusi. Vorbim de oameni, nu de plastilina. E posibil sa asimilezi forta mediului (adica....da, exact, te acomodezi) si atunci nu mai exista doua componente separate si "antagonice". Depinde.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Nice: Hmmm...interese de moment..In general incerc sa ma feresc de persoane care doar urmaresc sa-si atinga interesele...si apoi...ce se poate intampla? Cred ca ramane un gol de ambele parti..

    RăspundețiȘtergere
  12. @Dragos: Foarte frumoasa comparatia cu lectia de fizica :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nici eu nu cred in schimbari. Intr-adevar ne putem adapta unor situatii, unor persoane, dar nu cred ca ne putem schimba cu adevarat. Asa cum ai spus si tu, Alexandra, acestea sunt "Schimbări ca nişte roluri pe care le jucăm doar pentru un sezon, iar cand suntem siguri că furtuna a trecut, revenim la noi…cei dintotdeauna."Daca schimbarea vine din noi insine, lucrurile pot sta altfel oarecum, insa exista intotdeauna riscul/oportunitatea sa revenim la cel de dinainte. Nu stiu cat exista schimbari venite pur si simplu din noi, si acestea sunt declansate de anumite experiente, persoane etc si de aceea cred ca exista posibilitatea de a nu fi o schimbare reala nici aceasta.Cred mai mult in repozitionari...:)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Roxana Cucu: " Insa exista intotdeauna riscul/oportunitatea sa revenim la cel de dinainte" :) Cred ca ai dreptate si de multe ori este posibil sa se intample asa , mai ales daca intampanim greutati in a ne acomoda cu schimbarea sau cand ne lipsesc lucrurile la care am renuntat pentru a face schimbarea posibila.

    RăspundețiȘtergere