25 aug. 2010

Duplicitate

De fiecare dată jocul de şah se juca în mintea ta şi nu pe masa din faţa ta. Pe măsură ce jocul se complica deveneai din ce în ce mai enigmatic. Îmi plăcea atât de mult să-ţi anticipez mişcările. Nu păreai surprins, îmi lăsai senzaţia că vrei sa te cunosc. De fiecare dată când atingeam un punct sensibil, zâmbeai şi încercai să muti jocul către punctele tale favorabile. Dar, ştiai că nu aş fi vrut să las nimic necunoscut şi că o să încerc să revin.

Nu-mi propuneam să descopar ceva anume, credeam doar că şi acele puncte sunt responsabile pentru efectul pe care îl aveai asupra mea. Târziu, am descoperit puncte duplicitare, puncte ce ar fi atras pe oricine prin frumuseţea lor exterioară. Din păcate, interiorul era gol, putred şi reusea să-ţi ştirbească din imaginea aproape perfectă pe care reuşisei să o creezi în timp. Acum era rândul tău să muti şi singura mutare care ţi s-a părut corectă a fost furia…Furie pentru că fusesei descoperit, cunoscut, răscolit. Indiferent de întelegerea care ţi s-a arătat în acel moment, ai fi vrut să afirmi că duplicitatea este cea mai bună opţiune pentru tine. Nu ai afirmat, ai preferat să rămâi un suflet gol, peticit cu calităţi de împrumut şi imitaţii care nu ţi se potriveau. Poate că ai fi fost mult mai frumos dacă ai fi păstrat unicitatea şi sinceritatea.

Poate că în fiecare există un colt intim, în care păstram secrete şi caracteristici de care nu suntem atât de mândri. Totusi..când lăsăm acest colţ să ne acapareze şi începem să ne ascundem? De ce nu putem renunţa la duplicitate? De ce nu avem încredere că cei din jur pot să ne placă pentru ceea ce suntem cu adevărat şi nu pentru imaginea pe care încercăm să o insinuăm? Oare sinceritatea de a fi noi înşine cu o persoană pe care o apreciem, nu cântăreşte mai mult decât dezamagirea dată de momentul în care măştile cad?

30 de comentarii:

  1. Scuza mea este faptul că îmi este frică să nu te sperie și să te alunge din prima clipă "colțul meu intim".
    In ceea ce privește "dezamagirea căderii măștilor"... dacă într-un final se ajunge la dezamagire, încerc măcar să fie un final cat mai îndepartat.
    Nu știu e aiurea rău.. e un cerc vicios. Dacă mă prezint fără mască te pot pierde din start. Dacă am o mască, de celele mai multe ori îmi dai o șansă. Poate nu-i nimic rau sa ne prezentam mastile la prima intalnire. Important e sa le dam jos impreuna la a doua.
    In fine, mă doare capul, am obosit, ma opresc. Un articol foarte frumos, interesant. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Bogdan Popa: Multumesc mult :)

    Ar fi frumos si interesant daca ne-am putea prezenta fara masca de la inceput. Riscul de care spui cred ca poate fi combatut doar de ceea ce ne dorim. Daca vrem sinceritate si sa cunoastem o persoana cu adevart, cred ca ni-l asumam. Daca vrem sa avem incredere oarba sau sa contribuim si noi la imaginea falsa, cel mai probabil nu o sa incercam niciodata sa cunoastem cu adevarat. In astfel de cazuri ne sunt suficiente doar mutarile care se afla pe masa de sah. :D

    Asa cum spui, important este sa le dam jos de la a doua sau macar treptat, pe masura ce in relatie exista mai multa incredere :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Paaai....eu cred ca fiecare din noi are niste coltisoare intime de care nu e chiar mândru....am si eu.....Uneori nu se face sa fii prea direct, ca nu suntem in "Seinfield", "ma numesc George Constanza, sunt chel, somer, n-am prietena si stau cu parintii", ca numai acolo ti se poate intâmpla sa-ti zâmbeasca o mândra fata dupa un asemenea "discurs".Sa zicem nu neaparat ca ne ascundem, ci doar ca nu vrem sa socam cu partea negativa pe care incercam sa o stapânim. Numai cei care vor dori sa ne cunoasca foarte bine vor avea onoarea sa fie stresati de modul nostru natural de a fi.

    Uneori duplicitatea e necesara...pentru sanatatea mintala a micro-comunitatii din jurul nostru. Si cine stie...poate ca, ascuzându-le bine, acele parti negative vor fi uitate pentru totdeauna.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dragos: "Numai cei care vor dori sa ne cunoasca foarte bine vor avea onoarea sa fie stresati de modul nostru natural de a fi." :) Foarte bine subliniat.

    Hmmm..dar atunci cand noi vrem sa cunoastem si nu suntem lasati? Ce facem daca persoana respectiva pastreaza distanta si fata de noi, indiferent de cat de apropiati suntem in rest?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai e simplu Alexandra. Cand persoana nu te lasa sa o cunosti inseamna ca nu te iubeste. Doar crede.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bogdan: Hmmm..Lipsa sentimentelor :) Interesanta concluziem care poate da nastere la multe alte intrebari: de ce sa pretindem ceva ce nu simtim, de ce nu ne analizam sentimentele din cand in cand, de ce nu suntem sinceri: atat fata de noi, cat si fata de celalalt.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Alexandra, atunci ori e vorba de un secret mai jenant decât se banuia la prima privire, ori persoana presupune ca, daca ai cunoaste-o mai bine, te-ar putea pierde. Si probabil ca isi zice: mai bine nu-i spun acum, poate ma ..."vindec" si nu mai e nevoie sa-i spun nimic. Sau poate considera ca nu e inca suficient de coapta relatia pentru destainuiri mult prea intime.

    Si...poate ca nu e chiar in regula sa stii absolut totul despre o persoana. Lasa si tu un pic pentru jocul surprizelor din viitor. Bine ar fi sa fie unele placute...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dragos: Da, ar fi atat de bine sa fie placute :) Probabil ca atunci nu am mai simti atat de mult nevoia sa aflam si am avea rabdare. Cred ca uneori e si intuitie si de aceea vrem cu orice pret sa descoperim.

    RăspundețiȘtergere
  9. Stii, oamenii se chinuie atat de mult sa-si croseteze personalitati interesante, incat uneori cad in extrema cealalta.
    Uneori, unii sunt mai simpatici naturali... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Iulia: Mi-a placut cum ai spus: "simpatici naturali". Sper ca in timp majoritatea sa fie formata din oameni care au incredere in ei si sa se lase descoperiti asa cum sunt.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai e si situatia in care acele parti negative nu sunt relevante pentru simplul fapt ca nu ne reprezinta sau ne dorim sa nu ne reprezinte...Cred ca de aceea adoptam uneori masti. In fata fiecarei persoane ne prezentam intr-un fel, mai important e cum ne raportam la noi insine pentru ca, in definitiv, fiecare isi este partener permanent. Daca "vindecam" acele parti negative tine de noi insine si nu e intotdeauna corect sau benefic sa-l implicam pe celalalt, doar daca are legatura cu el/ea. O parere...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Roxana: Interesanta parerea ta :) Cred ca dorinta aceasta de a-l proteja pe celalalt si de a nu-l implica, reflecta o trasatura frumoasa a nostra si nu se mai pune problema de lipsa sentimentelor sau de a nu fi sinceri. Cred ca in acest caz, important este sa reusim sa gasim o solutie pentru acele parti si sa ajungem sa fim impacati cu noi insine :)

    RăspundețiȘtergere
  13. E firresc să fii mai cu băgare de seamă la prima-nfățișare ...
    Cei mai hârșâiți sesizează instant dacă acceptă ori ba și partea ascunsă, zic yo.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Anonim: Cred ca daca iti place cu adevarat acea persoana, o acceptam si dam dovada de intelegere :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Oricum nu vezi totul la un om, chit că-l supui la Ț teste psihologice.
    Aș îndrăzni să afim că nici nu-i bine să știi ce-i rău cu cealaltă persoană, îngrijindu-te preventiv să fii pozitiv & neconflictual :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim: Mi-a placut cum ai spus: "nici nu-i bine să știi ce-i rău" :) Cred ca putem fi pozitivi si neconflictuali daca simtim sinceritate si deschidere. :D Daca suntem capabili de aceste lucruri, poate la un moment dat persoana simte nevoia sa vorbeasca despre aceste lucruri din proprie initiativa.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nevoia de a vorbi despre chestiuni nefavorabile... e cam anevoioasă,zic.
    Cum ar fi ca personajul să bifeze numai pe plus și să n-aibe ocazia să-și manifeste partea cea defavorabilă ?... ar fi poate monoton ?.. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim: :) Da, cred ca ne-am plictisi :) Defectele, discutiile in contradictoriu pot fi de multe ori constructive. Altfel, cred ca ne-am spune: " ce simple sunt lucruri, ce ok este" si atunci sigur apar mici suspiciuni :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Privitor la măștile căzătoare am dubii că poți vedea ca pe o radiografie în suflete.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonim: Putem vedea doar daca suntem lasati. Masca poate sa cada pentru un moment, facem o radiografie, dar nu stim sa o interpretam pentru ca poate alta masca ii va lua locul celei dintai.

    RăspundețiȘtergere
  21. Faci urât la nervi ?
    Ce te enervează cel mai rău ?

    RăspundețiȘtergere
  22. @Anonim: :D Pai cel mai rau ma enerveaza prefacatoria, miniciuna, interesul, aparentele...

    Cat despre reactii...uneori am reactionat destul de negativ, alteori ma enervez greu..Depinde :D

    RăspundețiȘtergere
  23. Colțul intim ....?(hobby)
    Crezi că poți întâlni persoana potrivită pe net ? :)

    RăspundețiȘtergere
  24. @Anonim: Nu stiu :) Cred ca persoana potrivita o intalnesti oricum, indiferent de imprejurari :D

    RăspundețiȘtergere
  25. Tu ai un interior ne-gol?
    Nedezamăgită ?
    Ce ușor e să lansezi cuvinte !!

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anonim: Interiorul meu ramane la aprecierea fiecaruia :) Au fost momente in care am fost dezamagita, dar orice a fost m-am gandit ca trebuie sa merg mai departe si ca acele lucruri s-au intamplat pentru a duce la ceva mai bun.

    Cat despre cuvinte...Eu nu prea cred in cuvinte, ci in fapte.

    RăspundețiȘtergere
  27. Teoria cuvintelor privitoare la negolul absolut din substanța alcătuirii ființei umanne...
    Faptele teoretice influiențează determinant atitudinea,zic :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Mai greu :) Mastile sunt acolo... si sunt lipite strasnic.

    RăspundețiȘtergere
  29. @Anonim: Probabil ca ne influenteaza. In opinia mea, cel mai frumos este atunci cand ne asumam o fapta teoretica si chiar o punem in practica :)

    RăspundețiȘtergere
  30. O blogăriță ca tine știe...!
    Că virgulă contează și acel zvâc epic pt care se dă pe net...
    @Iulia: măștile strașnic lipite fac deliciul userilor !

    RăspundețiȘtergere